Vervoer naar uw kamp

Met de auto, de fiets of verzorgd vervoer?

Hoe wilt u naar uw kamp toe reizen?

Afhankelijk van uw budget en de gekozen locatie kunt u bepalen hoe u de groep gaat vervoeren.

schoolbus

Er zijn meerdere mogelijkheden voor uw vervoer:

  • Fiets (voordeel: goedkoop, nadeel: onzekere factor door fietspech, veiligheid op de weg en heeft iedereen wel een (goede) fiets?)
  • Touringcar (voordeel: makkelijk, brengt u zo op de plek van bestemming, nadeel: hoge kostenpost)
  • Openbaar vervoer (voordeel: de reis op zichzelf is al een leuke activiteit, nadeel: u komt niet altijd exact op de plek van bestemming)
  • Eigen vervoer (voordeel: relatief lage kosten, nadeel: veiligheidsaspect en verminderd overzicht)
  • Boot (nodig bij verblijf op een van de Waddeneilanden. Er zijn ook locaties op de eilanden die de boottocht bij uw verblijf regelen.) (voordeel: op zich al een activiteit die niet veel kinderen kennen, nadeel: veiligheidsaspect en verminderd overzicht, nog steeds niet exact op plek van bestemming)

Lees hieronder meer tips voor tijdens uw vervoer:

Verzamelen in de klas

Zorg dat de kinderen hun bagage eerst op een afgesproken plek afleveren. De mensen die helpen met inpakken kunnen alle tassen dan inladen. U kunt de tassen in de aparte auto’s/busjes inladen of alvast in de touringcar zetten.

De kinderen kunnen nu nog eerst verzamelen in een klaslokaal. Zorg dat alleen de kinderen en het kampteam in het lokaal aanwezig zijn en neem nog even de dag door. Daarbij bespreekt u ook de laatste afspraken. Denk hierbij aan: fiets- of busafspraken (hoe te gedragen), lunchafspraken, wat te doen als we aankomen en hoe we omgaan met elkaar en bijvoorbeeld met andere groepen op de locatie.

Met de ouders die mee gaan kunnen eventueel ook nog afspraken worden gemaakt.

Vooral het maken van duidelijke fietsafspraken is een zeer belangrijk onderdeel. 
Lees daarover ook verderop het onderdeel Tijdens de reis (op de fiets) – Fietstips

 

Naar de bus(sen)

Wanneer u met meerdere groepen op schoolkamp gaat, zorg er dan voor dat u per groep de bus in gaat en niet met alle groepen tegelijk. Het instappen is vaak een grote enthousiaste bende (het kamp gaat immers nu echt beginnen!).

Wanneer u de bus in gaat kunnen alle leerlingen afscheid nemen van hun ouders. Let er op dat het afscheidsmoment voor sommige kinderen best heftig kan zijn. Vaak komen op dit moment de eerste signalen van heimwee naar boven.

Zorg dat u de busverdeling van te voren klaar hebt en dubbelcheck of iedereen er is en in de juiste bus zit.

 

Tijdens de reis (in de bus)

U kunt tijdens de busreis ook een klein programma draaien maar in principe is dit niet eens nodig aangezien de reis op zich al een avontuur is. De groep zal zich zeker vermaken maar mocht u een teamlid hebben die leuke busliedjes kent of iemand die een goede mop weet om door de microfoon te vertellen…Altijd leuk!

Zorg ook dat u duidelijke afspraken heeft gemaakt over het snoepen in de bus. U zou niet het eerste kind mee hebben dat AL zijn snoep al tijdens de busreis opmaakt. Misselijkheid in de bus is nooit prettig…

Mocht u kinderen hebben die misselijk worden zet ze dan voor in de bus zodat ze goed naar buiten kunnen kijken. Het is ook aan te raden om een aantal pilletjes tegen wagenziekte mee te nemen of ouders te vragen hun kinderen dit mee te geven als dat nodig mocht zijn. Houd er rekening mee dat deze pilletjes vaak een uur voor de reis al ingenomen dienen te worden. Inventariseer dus tijdig wie er echt last heeft van wagenziekte.

 

Tijdens de reis (op de fiets) – Fietstips

Tijdens het fietsen zijn twee dingen van belang. Het veiligheidsaspect (maak hier goede afspraken over) en de gezelligheid (wanneer u een lange fietstocht moet maken helpt het de kinderen als de sfeer er goed inzit).

  • Las binnen 10 minuten al de eerste ‘ventilatiepauze’ in. Deze pauze gebruikt u letterlijk om te ventileren. U zult namelijk merken dat meer dan de helft van de groep zich niet goed zal hebben gekleed op deze fietstocht. Vaak blijkt men te warm gekleed en zullen er wat jassen uitgaan. Zorg dat de (regen)jassen in de buurt blijven voor als het slecht weer wordt.
  • Na de ventilatiepauze is het aan te raden om na een half uur weer een korte pauze te houden. Tijdens deze pauze kunt u inventariseren hoe het gaat en eventueel aanpassingen in de fietsvolgorde of de manier van bepakken maken.
  • Vanaf hier kunt u ongeveer om het uur pauze houden. Zorg dat men genoeg drinkt onderweg en begin op tijd met uw lunch.
  • Let op uw tempo en volgorde; Wanneer u hele langzame kinderen hebt is het aan te raden om hen voorop te zetten zodat de rest van de groep het tempo aan de traagsten aanpast. Wanneer het verschil in tempo echt heel groot is kunt u zelfs beter de groep opsplitsen. Weliswaar iets minder gezellig met z’n allen, maar uiteindelijk wel leuker voor iedereen!
  • Zelf zorg ik altijd dat ik genoeg energierepen mee heb voor de hele groep. Wanneer ik zie dat er kinderen moe worden stop ik en deel ik iedereen zo’n reep uit. Daarbij leg ik uit dat je de reep kunt gebruiken voor snelle suikers en daarmee snelle energie (altijd leuk om te weten voor kinderen, maak er maar een spel van). Ik vertel dat je de reep het beste kunt opeten wanneer je denkt dat je echt moe aan het worden bent. De kinderen die al zeer moe zijn zullen de reep meteen op eten. De kinderen die nog wel even voort kunnen vinden het vaak stoer om de reep zo lang mogelijk te bewaren. Op deze manier kun je goed zien wie er doorheen zit en wie nog energie genoeg heeft!